Psykodynamisk Terapi

Några viktiga aspekter av psykoterapi

Att identifiera mönster: Psykodynamisk terapi hjälper dig att lära känna igen dina egna mönster i beteenden och relationer. Människor utvecklar ofta typiska sätt att reagera på problem utan att riktigt vara medvetna om dessa, nästintill automatiserade, reaktioner. Att lära sig att upptäcka dessa mönster kan hjälpa till att hitta nya sätt att hantera livet.

Att förstå sina känslor: Psykodynamisk terapi är användbar för att utforska och förstå känslor. Genom att få förståelse för och insikt i känslomässiga upplevelser kan du bättre känna igen typiska mönster som har bidragit till svårigheter i livet och sedan lättare ändra det som ändras bör. 

Förbättra relationer: Relationer med andra är ett nyckelfokus för psykodynamisk terapi. I arbetet med en psykoterapeut kan man förstå vad det är som påverkar relationernas utformning.

Några viktiga aspekter av psykoterapi

Att identifiera mönster: Psykodynamisk terapi hjälper dig att lära känna igen dina egna mönster i beteenden och relationer. Människor utvecklar ofta typiska sätt att reagera på problem utan att riktigt vara medvetna om dessa nästintill automatiserade reaktioner. Att lära sig att upptäcka dessa mönster kan hjälpa till att hitta nya sätt att hantera livet.

 

Att förstå sina känslor: Psykodynamisk terapi är användbar för att utforska och förstå känslor.Genom att få förståelse och insikt i känslomässiga upplevelser kan du bättre känna igen typiska mönster som har bidragit till svårigheter i livet och sedan lättare ändra det som ändras bör.

Förbättra relationer: Relationer med andra är ett nyckelfokus för psykodynamisk terapi. I arbetet med en psykoterapeut kan man förstå vad det är som påverkar relationernas utformning.

Varifrån kommer psykoterapi?

Psykodynamisk psykoterapi utvecklades från den psykoanalytiska tanketraditionen där just det omedvetna och omedvetna konflikter spelar en viktig roll i den psykodynamiska/psykoanalytiska teoribildningen. Psykodynamisk psykoterapi kan i dagsläget ses mer som ett paraplybegrepp för en rad olika psykologiska behandlingsformer. Psykoanalysen växte fram ur Sigmund Freuds arbete och har sedan dess utvecklats successivt. Nedan finns en förteckning över viktiga personer kopplade till teorierna om psykoanalys.

  • Freudianska skolan: Sigmund Freud
  • Jagpsykologiska, Anna Freudianska, eller klassicistiska skolan: Anna Freud, Heinz Hartmann
  • Kleinianska, eller objektrelationsskolan: Melanie Klein
  • Post-kleinianska eller Bioniska skolan: Wilfred Bion
  • Mellangruppen, den oberoende, eller den Winnicottianska gruppen: Donald Winnicott
  • Självpsykologiska skolan: Heinz Kohut
  • Franska, strukturalistiska eller Lacanianska skolan: Jaques Lacan

PDT och KBT

När man söker efter någon form av samtalsterapi, kan man stöta på olika former av förkortningar. Några av de vanligaste förkortningarna och deras innebörd och skillnader kan vara bra att ha koll på när man söker efter hjälp.

PDT (Psykodynamisk Terapi) har sin historiska och teoretiska grund i Psykoanalysen. En viktig utgångspunkt i PDT är att psykiska symtom är meningsbärande och möjliga att förstå. De uppstår som en följd av att individen, ofta på ett omedvetet plan, försöker hantera och lösa motstridiga och problematiska relationer och inre konflikter. Målet i psykodynamisk psykoterapi är därför inte i första hand att uppnå symtomlindring, utan att klienten ska få hjälp att förstå och bearbeta de inre konflikter som ligger till grund för symtomen. Därigenom kan man komma fram till ett mer konstruktivt sätt att förhålla sig till andra människor och livssituationer. 

KBT (Kognitiv beteendeterapi) är en fusion av kognitiv psykoterapi (baserad på teorier om tanke- och informationsbehandling) och beteendeterapi (baserad på inlärningsteori). Idag omfattar KBT även andra behandlingar, vilket närmast kan ses som ett samlingsbegrepp. Ett exempel på ett nytt inslag i KBT är begreppet mindfulness, som har sitt ursprung i österländsk meditation. Enligt inlärningsteorin lär man sig vissa typer av beteenden, men att dessa beteenden kan ändras och ombildas till en mer konstruktiv riktning. Inom det kognitiva beteendeterapifältet kan man även stöta på förkortningar såsom DBT (Dialektisk Beteendeterapi) och ACT (Acceptance and Commitmnet Therapy).